Det här är staretsidan. Startigare blir det inte!
- STARTSIDA- Datorer- Elektronik- Historik- Livsmedel- Medicin- Militärt- Optik- Radio- Transport- Underhållning- Om oss- Kontakt
test

Syntens och Ralph Lundstens historia

Syntar finns numera i var mans dator. Vill man spela på klaviatur finns det tusen och åter tusen apparater att köpa. Så har det inte alltid varit. Vår svenske syntgigant Ralph Lundsten, som byggde egna syntar långt innan de flesta i läsekretsen ens var födda, var stor i Japan långt innan det var stort att vara stor i Japan. Läs mer!

Cray-1 - rå datakraft du kan känna på

Seymour Crays första cray-dator var ett under av nytänkande och manifestation av allt som branschen alltid kämpat för: rå, brutal styrka. Undertecknad fick en intervju och en genomgång av tekniken med en servicetekniker som sett allt i den tidiga superdatorbranschen. Läs mer!

Här finns mera TEKNIKALITETER av samme författare. Meteorologi, partikelforskning, fusion, flygteknik...

 

Med ATC-systemet går tåget som på räls

Du tycker att ditt datorsystem, som är uppe 365 dagar om året, är säkert? Lägg då till drift i minus 40 grader och isbark, att godståg dundrar förbi på 30 centimeters avstånd en gång i kvarten och dessutom har livsuppehållande funktion. Då kan vi tala driftsäkerhet! Läs mer!

Too Long, Didn't Read existerar inte! Inte om du vill ha riktiga kunskaper!

Datorhall ger sommarväglag på linköpingsparkering

Miljövänlighet har blivit ett riktigt säljargument. För varje ny datorhall som byggs kommer man på något nytt sätt att göra av med överskottsvärmen. Läs mer!

 

DVD-brännaren ett optiskt under

år 1997 kunde var och en skaffa en DVD-brännare och göra sina egna säkerhetskopior på ett tåligt och billigt medium. Men har du funderat på hur intrikat skriv/läsmekanismen är? Läs mer!

TEKNIKALITETER är en prototyp! Menyerna fungerar inte ännu. Vi jobbar på saken. Håll till godo med texterna så länge. De är minsann inga prototyper!

 

NYHETSBREV
Har du artikelönskingar eller kommerntarar kring Teknikaliterer eller vill du ha nyhetsbrev? Maila till
Jorgen@Qedata.se

SUNET, Nätbyggare: We have liftoff! Del 1 av 2. Whitepaper som beskriver hur man bygger landsomfattande optiska nät med 100 Gbps och möjlighet till hela 688 Tbps total kapacitet. Första delen beskriver den landsomfattande ringstrukturen. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare: We have liftoff! Del 2 av 2. Whitepaper som beskriver hur man bygger landsomfattande optiska nät. Denna del berättar om hur optisk routing med ROADM fungerar. Stamnätsnoder beskrtivs detaljerat. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare: We have liftoff, del 3 av 2. Whitepaper som beskriver hur ljuset på ett optiskt nät ser ut, olika våglängder, modulation, optiska komponenter och deras funktion. Den optiska transceivern studeras nära, både som komponent och som koppling på optiskt bord. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare: We have liftoff, del 4 av 2. Den optiska våglängsväxeln ROADM (Reconfigurable Optical Add-Drop Multiplexer) förklaras i detalj och dess inkoppling både i ett "hörn" i nätet, centralt i driftcentralen förklaras samt hur den bidrar till redundansen. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare, We have liftoff, del 5 av 2 Nu ska vi glo närsynt på Sunet, hela Sunet och allt därutöver. Ta fram stora förstoringsglaset. Sunet kan inte fungera för sig själv, utan behöver anslutningar till omvärlden för att bli värdefullt för alla inblandade. Läs mer!


Maria Häll berättar om SunetC Efter tre års hårt arbete är SunetC äntligen på plats i en kraftverksstolpe nära dig. Fiberfeber har talat med Sunets föreståndare Maria Häll om hur saker och ting flyter på och hur det förväntas gå i framtiden. Läs mer!


IT-haverikommission

Realistklubben 2 augusti 2017: Netnods säkerhetsschef Patrik Fältström kallar återigen på inrättandet av en IT-haverikommission. Behovet är uppenbart efter den oändliga rad av IT-haverier, så väl statliga som privata som förekommit på det senaste, samt den våg av cyberbrott som sköljt över världen de senaste åren, och inte verkar vilja avta. Jag gräver mig ned i problemet. Läs mer!


Netflix och Spotifys seger snart total

Realistklubben 6 mars 2017: När tar de strömmande tjänsterna över efter kadavren SVT och SR? Snart nog, om inte SVT avskaffar sina bojsänken och SR inte börjar hyfsa språk och innehåll. Snart finns inte mycket viktigt kvar. Läs mer!


EKONOMIT 2016: Torsdagen den 29 september körde ett pendeltåg med full fart in i en stoppbock på Hoboken station i New Jersey. Varför? Inget tågskydssystem. För durt, töckte di. Läs mer!

KRÄVER DU MER TEKNIK?
Vill du ha flera tunga teknikartiklar av hög kvalitet, skrivna av en riktig tekniker, för riktiga tekniker? Fundera på hur du kan stödja
Techtext Media AB och TEKNIKALITETER och skicka ditt förslag till Jorgen@Qedata.se

Nyhetschef och ansvarig utgivare: Jörgen Städje   |   Copyright © 2017 Techtext Media AB

Teknikaliteter.se är för närvarande en statisk prototyp. Dynamisk sida kommer.