Det här är staretsidan. Startigare blir det inte!
- STARTSIDA- Datorer- Elektronik- Historik- Livsmedel- Medicin- Militärt- Optik- Radio- Transport- Underhållning- Om oss- Kontakt
test

Här finns mera TEKNIKALITETER av samme författare. Meteorologi, partikelforskning, fusion, flygteknik...

Känn dånet från pulsjetmotorn. Läs handboken. Förstå funktionen.

Alla vet att handböcker är usla. Uselt språk, usla bilder och obegripliga förklaringar. Handboken till det tyska V-1-vapnet som inleder den här artikeln är något helt annat! Och resultatet av den så mycket roligare, då Svarthålet Racing från östersundstrakten byggt en modern version och tävlingskör den på is. Längre ned i artikeln redogör de för sina erfarenheter. Läs mer!

 

Frekvensomriktaren - industrins lyckopiller

Frekvensomriktaren har blivit en revolution för allt som behöver varvtalsreglering, och det är det mesta nu för tiden. Varför varvtalsreglerar man så enkla grejor som fläktar, kylskåp och tvättmaskiner? Eller så tunga grejor som kylmaskiner och lokomotiv? Läs mer!

Rc-loket, en elektroteknisk bedrift

Få industriprodukter har gjort så stort genomslag och visat upp svensk industri för världen som ASEAs Rc-lok. Vi ska titta mycket noga på alla detaljer och dessutom ta en provtur. Läs mer!

 

HOT NEWS! Läs tunga texter:
Datateknik
Livsmedelsteknik
Järnvägsteknik
Elektronik
Optik

Med ATC-systemet går tåget som på räls

Du tycker att ditt datorsystem, som är uppe 365 dagar om året, är säkert? Lägg då till drift i minus 40 grader och isbark, att godståg dundrar förbi på 30 centimeters avstånd en gång i kvarten och dessutom har livsuppehållande funktion. Då kan vi tala driftsäkerhet! Läs mer!

Att köra ånglok i Bergslagen

Visst har du alltid velat sitta vid spakarna för något högteknologiskt maskineri med mycket kraft bakom, som ett trafikflygplan, ett kärnkraftverk, eller... just det, ett ånglokomotiv. Läs mer!

Too Long, Didn't Read existerar inte! Inte om du vill ha riktiga kunskaper!

 

Fritt fram för frossa: Svenska ellok!

En bok du bara kommer att älska - teknisk sträckläsning till långt in på natten! Teknikhistoria som gjort svensk industri stor i världen. Från Wenströms försök 1891 fram till Rc-loket. allt om omformare och traktionsspänning. Mums. Läs mer!

Tändkulefabriken Pythagoras

Fabriken som frös fast i tiden och inte har tinat än. Företaget Pythagoras Motor AB startades 1898 i Norrtälje för tillverkning av räknesnurror, men övergick till att göra råoljemotorer. Pythagoras blev mycket famgångsrikt och var en gång Norrtäljes största industriföretag med över 80 anställda. Läs mer!

 

NYHETSBREV
Har du artikelönskingar eller kommerntarar kring Teknikaliterer eller vill du ha nyhetsbrev? Maila till
Jorgen@Qedata.se

SUNET, Nätbyggare: We have liftoff! Del 1 av 2. Whitepaper som beskriver hur man bygger landsomfattande optiska nät med 100 Gbps och möjlighet till hela 688 Tbps total kapacitet. Första delen beskriver den landsomfattande ringstrukturen. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare: We have liftoff! Del 2 av 2. Whitepaper som beskriver hur man bygger landsomfattande optiska nät. Denna del berättar om hur optisk routing med ROADM fungerar. Stamnätsnoder beskrtivs detaljerat. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare: We have liftoff, del 3 av 2. Whitepaper som beskriver hur ljuset på ett optiskt nät ser ut, olika våglängder, modulation, optiska komponenter och deras funktion. Den optiska transceivern studeras nära, både som komponent och som koppling på optiskt bord. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare: We have liftoff, del 4 av 2. Den optiska våglängsväxeln ROADM (Reconfigurable Optical Add-Drop Multiplexer) förklaras i detalj och dess inkoppling både i ett "hörn" i nätet, centralt i driftcentralen förklaras samt hur den bidrar till redundansen. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare, We have liftoff, del 5 av 2 Nu ska vi glo närsynt på Sunet, hela Sunet och allt därutöver. Ta fram stora förstoringsglaset. Sunet kan inte fungera för sig själv, utan behöver anslutningar till omvärlden för att bli värdefullt för alla inblandade. Läs mer!


Maria Häll berättar om SunetC Efter tre års hårt arbete är SunetC äntligen på plats i en kraftverksstolpe nära dig. Fiberfeber har talat med Sunets föreståndare Maria Häll om hur saker och ting flyter på och hur det förväntas gå i framtiden. Läs mer!


IT-haverikommission

Realistklubben 2 augusti 2017: Netnods säkerhetsschef Patrik Fältström kallar återigen på inrättandet av en IT-haverikommission. Behovet är uppenbart efter den oändliga rad av IT-haverier, så väl statliga som privata som förekommit på det senaste, samt den våg av cyberbrott som sköljt över världen de senaste åren, och inte verkar vilja avta. Jag gräver mig ned i problemet. Läs mer!


Netflix och Spotifys seger snart total

Realistklubben 6 mars 2017: När tar de strömmande tjänsterna över efter kadavren SVT och SR? Snart nog, om inte SVT avskaffar sina bojsänken och SR inte börjar hyfsa språk och innehåll. Snart finns inte mycket viktigt kvar. Läs mer!


EKONOMIT 2016: Torsdagen den 29 september körde ett pendeltåg med full fart in i en stoppbock på Hoboken station i New Jersey. Varför? Inget tågskydssystem. För durt, töckte di. Läs mer!

KRÄVER DU MER TEKNIK?
Vill du ha flera tunga teknikartiklar av hög kvalitet, skrivna av en riktig tekniker, för riktiga tekniker? Fundera på hur du kan stödja
Techtext Media AB och TEKNIKALITETER och skicka ditt förslag till Jorgen@Qedata.se

Nyhetschef och ansvarig utgivare: Jörgen Städje   |   Copyright © 2017 Techtext Media AB

Teknikaliteter.se är för närvarande en statisk prototyp. Dynamisk sida kommer.