Det här är staretsidan. Startigare blir det inte!
- STARTSIDA- Datorer- Elektronik- Historik- Livsmedel- Medicin- Militärt- Optik- Radio- Transport- Underhållning- Om oss- Kontakt
test

Syntens och Ralph Lundstens historia

Syntar finns numera i var mans dator. Vill man spela på klaviatur finns det tusen och åter tusen apparater att köpa. Så har det inte alltid varit. Vår svenske syntgigant Ralph Lundsten, som byggde egna syntar långt innan de flesta i läsekretsen ens var födda, var stor i Japan långt innan det var stort att vara stor i Japan. Läs mer!

Neonrör - en nästan borglömd konst

En av de få leverantörer och tillverkare av neonrör som finns kvar i Sverige är Nordiska Neon och Diod AB (NND) i Västerås och till deras verkstad, fylld med glänsande glittrande glasrör. Läs mer!

Allt var bättre förr, särskilt 1890-1920

Artonhundratalet verkar för de flesta vara en grå forntid, en mossig murkenhet med bara svält och elände i Europa. Och sen kom första världskriget och ryska revolutionen och spädde på. Inget kunde vara mera fel. Läs mer!

Cray-1 - rå datakraft du kan känna på

Seymour Crays första cray-dator var ett under av nytänkande och manifestation av allt som branschen alltid kämpat för: rå, brutal styrka. Undertecknad fick en intervju och en genomgång av tekniken med en servicetekniker som sett allt i den tidiga superdatorbranschen. Läs mer!

Här finns mera TEKNIKALITETER av samme författare. Meteorologi, partikelforskning, fusion, flygteknik...

 

HOT NEWS! Läs tunga texter:
Datateknik
Livsmedelsteknik
Järnvägsteknik
Elektronik
Optik

Att köra ånglok i Bergslagen

Visst har du alltid velat sitta vid spakarna för något högteknologiskt maskineri med mycket kraft bakom, som ett trafikflygplan, ett kärnkraftverk, eller... just det, ett ånglokomotiv. Läs mer!

Too Long, Didn't Read existerar inte! Inte om du vill ha riktiga kunskaper!

Tändkulefabriken Pythagoras

Fabriken som frös fast i tiden och inte har tinat än. Företaget Pythagoras Motor AB startades 1898 i Norrtälje för tillverkning av räknesnurror, men övergick till att göra råoljemotorer. Pythagoras blev mycket famgångsrikt och var en gång Norrtäljes största industriföretag med över 80 anställda. Läs mer!

Florence Nightingale

Hon var den goda ängeln som verkade under krimkriget och skulle ha gillat Excel och Powerpoint. Idag ser vi föredrag med statistik och diagram som något man gäspar sig igenom, men i mitten av 1800-talet avgjorde statistiken tiotusentals soldaters liv på ett bräde. Läs mer!

 

TEKNIKALITETER är en prototyp! Menyerna fungerar inte ännu. Vi jobbar på saken. Håll till godo med texterna så länge. De är minsann inga prototyper!

Fotografen som var före sin tid

Och rejält också. Ryssen Prokudin-Gorskij tog färgbilder långt före färgfilmen. Ibland skiner det till långt tillbaka i historien och en man gör en hisnande upptäckt, utnyttjar den och får fantastiska resultat, och sen glöms allting bort. Femtio år senare utvecklar någon annan liknande teknik och blir berömd. Läs mer!

Fritt fram för frossa: Svenska ellok!

En bok du bara kommer att älska - teknisk sträckläsning till långt in på natten! Teknikhistoria som gjort svensk industri stor i världen. Från Wenströms försök 1891 fram till Rc-loket. allt om omformare och traktionsspänning. Mums. Läs mer!

_

 

NYHETSBREV
Har du artikelönskingar eller kommerntarar kring Teknikaliterer eller vill du ha nyhetsbrev? Maila till
Jorgen@Qedata.se

SUNET, Nätbyggare: We have liftoff! Del 1 av 2. Whitepaper som beskriver hur man bygger landsomfattande optiska nät med 100 Gbps och möjlighet till hela 688 Tbps total kapacitet. Första delen beskriver den landsomfattande ringstrukturen. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare: We have liftoff! Del 2 av 2. Whitepaper som beskriver hur man bygger landsomfattande optiska nät. Denna del berättar om hur optisk routing med ROADM fungerar. Stamnätsnoder beskrtivs detaljerat. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare: We have liftoff, del 3 av 2. Whitepaper som beskriver hur ljuset på ett optiskt nät ser ut, olika våglängder, modulation, optiska komponenter och deras funktion. Den optiska transceivern studeras nära, både som komponent och som koppling på optiskt bord. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare: We have liftoff, del 4 av 2. Den optiska våglängsväxeln ROADM (Reconfigurable Optical Add-Drop Multiplexer) förklaras i detalj och dess inkoppling både i ett "hörn" i nätet, centralt i driftcentralen förklaras samt hur den bidrar till redundansen. Läs mer!


SUNET, Nätbyggare, We have liftoff, del 5 av 2 Nu ska vi glo närsynt på Sunet, hela Sunet och allt därutöver. Ta fram stora förstoringsglaset. Sunet kan inte fungera för sig själv, utan behöver anslutningar till omvärlden för att bli värdefullt för alla inblandade. Läs mer!


Maria Häll berättar om SunetC Efter tre års hårt arbete är SunetC äntligen på plats i en kraftverksstolpe nära dig. Fiberfeber har talat med Sunets föreståndare Maria Häll om hur saker och ting flyter på och hur det förväntas gå i framtiden. Läs mer!


IT-haverikommission

Realistklubben 2 augusti 2017: Netnods säkerhetsschef Patrik Fältström kallar återigen på inrättandet av en IT-haverikommission. Behovet är uppenbart efter den oändliga rad av IT-haverier, så väl statliga som privata som förekommit på det senaste, samt den våg av cyberbrott som sköljt över världen de senaste åren, och inte verkar vilja avta. Jag gräver mig ned i problemet. Läs mer!


Netflix och Spotifys seger snart total

Realistklubben 6 mars 2017: När tar de strömmande tjänsterna över efter kadavren SVT och SR? Snart nog, om inte SVT avskaffar sina bojsänken och SR inte börjar hyfsa språk och innehåll. Snart finns inte mycket viktigt kvar. Läs mer!


EKONOMIT 2016: Torsdagen den 29 september körde ett pendeltåg med full fart in i en stoppbock på Hoboken station i New Jersey. Varför? Inget tågskydssystem. För durt, töckte di. Läs mer!

KRÄVER DU MER TEKNIK?
Vill du ha flera tunga teknikartiklar av hög kvalitet, skrivna av en riktig tekniker, för riktiga tekniker? Fundera på hur du kan stödja
Techtext Media AB och TEKNIKALITETER och skicka ditt förslag till Jorgen@Qedata.se

Nyhetschef och ansvarig utgivare: Jörgen Städje   |   Copyright © 2017 Techtext Media AB

Teknikaliteter.se är för närvarande en statisk prototyp. Dynamisk sida kommer.